İnme rahatsızlığı başarıyla tedavi ediliyor.
24 Mayıs 2022

Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesinde, beyin damarlarında tıkanma ya da kanamaya bağlı ortaya çıkan ve ölüme yol açabilen inme rahatsızlığı, başarıyla tedavi ediliyor. Toplumda ‘felç’ olarak bilinen ‘inme’ dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölüm nedeni olarak 3. sırada yer alırken, sakatlık oluşturan hastalıklar arasında ise ilk sıraya yükseliyor. İnme geçiren hastalarda ölüm ve sakatlığın sık görülmesinde ise hastalık hakkında toplumda doğru sanılan yanlış bilgiler önemli rol oynuyor. Toplumda inme ile ilgili yeterli farkındalık oluşmadığı için koruyucu önlem alınmadığı gibi, uyarıcı işaretleri de fark edilmiyor veya ‘nasıl olsa geçti’ düşüncesiyle sağlık kuruluşuna başvurmakta gecikiliyor. Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesinde görevli Nöroloji Uzmanı. Dr. Mahmut Sait ÇİFTÇİ yaptığı açıklamada “İnme tek taraflı kuvvet kaybı, uyuşma veya konuşma bozukluğu ile karşımıza çıkar. Ciddi bir hastalıktır. Ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Çünkü dünyada en fazla sakat bırakan hastalıktır. Nedenin de hipertansiyon, hiper kolesterolemi ve bazı kan hastalıkları yatar. Ziyaretini yaptığımız hasta sol tarafında kuvvet kaybıyla Acile başvuran hastamız yaptığımız testler ve tetkikler sonucu hastanın sağ beyinde damar tıkanıklığı tespit ettik. Hastamızı yoğun bakıma yatırdık. Sonrasında verdiğimiz kan sulandırıcı tedavi sonrası hastanın sol ayağı yarı çalışır hale geldi. Maalesef sol kolunda kuvvet kaybı devam ediyor. Bu hastanın tedavisi kan sulandırıcı tedavidir. Âmâ Acile gelişte hasta ilk 4-5 saatte gelmişse kalp anjiyosu gibi anjiyo yapıyoruz. Pıhtıyı damar içinden çekip çıkarıyoruz. Hastayı kurtarıyoruz. Hasta normal eski haline dönüyor. Dr. Mahmut Sait ÇİFTÇİ, ilk 4-5 saat çok etkili bir tedavi olmasına rağmen 6.saatten sonra yapılan tedavimiz maalesef çok etkili olamamaktadır. Bu belirtileri gösteren bir yakınımız olduğu zaman lütfen en yakın sağlık kuruluşuna başvuralım” dedi.