Baş Ağrılarının Günlük Yaşama Etkileri
27 Şubat 2019

                                                                          
DSC_0226.JPG
 Baş Ağrılarının Günlük Yaşama Etkileri
Baş ağrısı insanların günlük yaşam aktivitelerini kısıtlayan bir semptom ve şikayettir. Her on kişiden sekizi hayatı boyunca baş ağrısı ile karşılaşmaktadır. Baş ağrıları bazen ciddi bir hastalığın ilk belirtisi olabildiği gibi kronik baş ağrısı hastalığının süreğeni olabilmektedir.

Özellikle uzun süredir benzer baş ağrılarını yaşayan benzer sürelerde ve sıklıkta belli şeylerle tetiklenip ortaya çıkan baş ağrıları Migren gibi, Gerilim tipi baş ağrıları gibi kronik bir ağrının belirtisidir. Ancak hayatında daha önce karşılaşılmamış şiddette ve ani başlangıçlı, görsel problemler ve mide bulantısı kusma gibi semptomlarla birlikte olan, ıkınma öksürme gibi durumlarda artış gösteren ve zamanla şiddeti değişmeyen baş ağrıları ciddi bir beyin içi olayın bulgusu olabilmektedir. Bu gibi durumlarda hızlı bir şekilde en yakın sağlık kurumuna veya Nöroloji hekimine başvurmak gerekir.

Halk arasında yanlış bilinen ağrı ile ilgili bazı şeyler mevcuttur. Beyin içinde gelişen inme halk arasındaki tabiri ile damar tıkanıklığı durumlarında ağrıdan çok vücutta bir tarafta tutmama ve uyuşma, görme kaybı veya bilinç değişikliği şeklinde semptom ve bulgular ortaya çıkmaktadır.

Baş ağrısı yeni başlangıçlı şekilde ise;  subaraknoid kanama, beyin içi hematom, menenjit, ensefalit ,ilk migren , gerilim tipi baş ağrısı ve küme ağrısı atağı olabilir.  Bunlardan beyin içinde gelişen hadiseler hayati risk taşır ve ivedi ile müdahale ve tedavi gerektirir. Kronik baş ağrılarının ilk atakları ise hayati risk taşımaz ve süreç ile birlikte tedavisi düzenlenir.

Baş ağrısı tedavisinde en önemli nokta baş ağrısının nedenini bulmak ve ardından hasta ile koordineli bir şekilde durumu ve hastalığı, nedenlerini analiz edip tedavisini düzenlemektir. Kronik baş ağrılarında tedavinin takip edilmesi çok önemlidir. Takip ile birlikte hasta bazında tedavi yanıtı değişken faktörler tespit edilip tedavi değiştirilebilinmektedir. Kronik baş ağrıların ortalama tedavi süre altı aydır. İlaç tedavisi dışında hastanın günlük yaşamında ağrısını etkileyen faktörlerin tespiti önemlidir. Sıkıntı, stres, üzüntü, sinirlilik, yorgunluk, beslenme ve uyku düzensizlikleri, kullanılan bazı ilaçlar, koku, bazı gıda çeşitleri ve ışık migren ve gerilim tipi baş ağrılarını olumsuz etkilemektedir.

Her ağrı kötü bir hastalığın belirtisi değildir. Önemli olan doğru yönlendirme ile hekime başvurmak ve tanı, tedavi ve takip basamaklarında hekim önerilerine uymak ve koordineli olmaktır. Sağlık günler dileriz.

Uzm Dr İsa AYDIN

Nöroloji Uzmanı

Balıklıgöl Devlet Hastanesi